Sezon grillowy czas zacząć! Czy wiesz, jak działa grill gazowy?

Lato to czas wypoczynku na świeżym powietrzu. Już pierwsze ciepłe dni sprawiają, że wiele osób rozpoczyna sezon grillowy. Posiłki przygotowywane i spożywane na łonie natury smakują o niebo lepiej! Aby móc cieszyć się pysznym smakiem potraw z grilla, warto wyposażyć się w funkcjonalne, trwałe i sprawdzone urządzenie.
Jak działa grill gazowy?
Grill gazowy to odpowiednik tradycyjnego grilla, z tą różnicą, że zasilany jest gazem, a nie węglem. Do wyboru mamy dwa rodzaje tych urządzeń – podłączane do instalacji gazowej lub zasilane paliwem z butli. Niezależnie od wybranego wariantu, budowa grilla wygląda podobnie. Tradycyjne palenisko zastąpione jest palnikami. Potrawy ułożone na ruszcie przyrządzane są bezpośrednio nad ogniem lub poprzez zastosowanie elementów nagrzewających się i emitujących ciepło.
Dlaczego warto wybrać grill gazowy?
Wśród największych, jakie posiada grill gazowy, należy wymienić łatwość obsługi, czystość oraz szybkość przyrządzania potraw. Ten rodzaj grilla jest gotowy do pracy natychmiast – nie musimy podsypywać węgla, dodawać rozpałki, walczyć z gasnącym płomieniem. Dodatkowo, regulacja płomienia pozwala na kontrolowanie procesu opiekania potraw, w przeciwieństwie do tradycyjnego grilla węglowego, na którym każdemu zdarzyło się z pewnością przypalić kiełbaski czy karkówkę. Po zakończonej uczcie wystarczy wyczyścić ruszt. Nie ma potrzeby pozbywania się popiołu czy resztek węgla i szorowania paleniska, jak w grillu na węgiel.
Podstawowe elementy grilla – ruszt i piekarnik
Dwa najważniejsze elementy grilla gazowego to ruszt oraz piekarnik. Obudowa piekarnika może być wykonana z różnych materiałów, od których zależeć będą możliwości urządzenia. Żeliwo dobrze utrzymuje temperaturę i rozprowadza ją równomiernie, dzięki czemu z łatwością przygotujemy pieczeń czy kurczaka na rożnie. Sprawdzi się również gruba stal. Ruszt powinien być na tyle gęsty, aby zapobiec spadaniu kawałków mięsa czy warzyw.
Niewidoczne, ale również ważne – aromatyzery i palniki
Pod rusztem znajdują się kolejne dwa bardzo istotne elementy urządzenia. Aromatyzery to niepozorne pofalowane blaszki, odpowiedzialne za równomierne rozchodzenie się ciepła oraz za odparowanie skapujących z potraw soków i tłuszczy. Dzięki nim przygotowywane dania nabierają wyjątkowego aromatu, a znajdujące się pod aromatyzerami palniki są zabezpieczone. Wspomniane palniki odgrywają kluczową rolę, ponieważ to one decydują o mocy urządzenia. Ich liczba nie zawsze świadczy o jakości grilla – warto zwrócić uwagę przede wszystkim na to, jak są zbudowane. Najlepsze efekty uzyskamy przy palnikach o dużej średnicy i otworach z płomieniami po dwóch stronach tuby.
Dodatkowe funkcje i akcesoria
Wybierając grilla gazowego, warto zwrócić uwagę na jego wielkość, materiały użyte do wykonania obudowy i rusztu, a także obecność regulacji temperatury. Ułatwia ona przygotowywanie potraw. Niektóre grille mają w zestawie także dodatkowe akcesoria, takie jak rożen lub stojak na kurczaka czy pieczeń, płyty żeliwne, zestawy do opiekania szaszłyków, kosze do pieczenia ryb.
Jeśli chcemy, by grillowanie było prawdziwą przyjemnością, musimy zatroszczyć się o odpowiedni sprzęt. Grill gazowy to rozwiązanie komfortowe, proste w obsłudze i pozwalające na przygotowanie wyśmienitych potraw w szybkim czasie.