Lekka sałatka kalafiorowa
To lżejsza, ale równie smaczna alternatywa dla sałatki ziemniaczanej. Jedna porcja to tylko 138 kalorii.
W tej wegańskiej sałatce nie ma cholesterolu ani tłuszczy nasyconych. Ziemniaki zastąpione są kalafiorem, smaku dodaje orzeźwiający dressing. Będziesz zachwycona różnymi teksturami, od miękkiego kalafiora aż po chrupiącą sałatę i czerwoną cebulę.
Składniki (na 4 porcje)
• 1 duży kalafior, podzielony na małe różyczki
• 150 ml jogurtu migdałowego
• 3 łyżki octu jabłkowego
• 1 łyżka oliwy
• 1 łyżka soku z cytryny
• ½ łyżeczki posiekanego czosnku
• 4 łyżki posiekanego świeżego koperku
• 2 posiekane łodygi selera naciowego
• ¼ posiekanej czerwonej cebuli
• pieprz i sól morska do smaku
Jak zrobić sałatkę kalafiorową
Kalafiora gotuj przez 10 minut w garnku z osoloną wodą i łyżką cukru. Odcedź wodę, pozwól kalafiorowi wystygnąć. W tym czasie zrób dressing. Zmieszaj w małej miseczce jogurt, ocet, oliwę, sok z cytryny i koperek. Kiedy kalafior wystygnie, przełóż go do dużej miski. Dodaj seler i czerwoną cebulę, wymieszaj. Dodaj dressing, dopraw kalafiorową sałatkę do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem wstaw na minimum 3 godziny do lodówki.