Jakie tajemnice kryje cynamon

Cynamon dodajemy do potraw głównie ze względu na jego zapach i smak. Tymczasem ta niepozorna przyprawa kryje w sobie tajemnice, które warto poznać.
Bogaty w witaminy i składniki odżywcze. Wspomaga trawienie, wzmacnia system odpornościowy, reguluje poziom cukru. Cynamon przeciwdziała wielu chorobom i zmniejsza ich objawy. Zalecana dawka 1-6 gramów (ok. 1 ½ łyżeczki) dziennie. Jedna łyżka stołowa cynamonu to 19 kalorii, 8 proc. wapnia, 4 proc. żelaza, 68 proc. magnezu i 4 gramy błonnika.
Jest potężnym przeciwutleniaczem
Cynamon jest bogatym źródłem polifenoli, kwasu fenylowego i flawonoidów. Spowalnia procesy starzenia, zmniejsza stres oksydacyjny, przeciwdziała chorobom serca.
Działa przeciwzapalnie
Zawarte w cynamonie przeciwutleniacze hamują procesy zapalne w organizmie, wzmacniają odporność.
Przeciwdziała chorobom serca
Cynamon pomaga uregulować poziom cholesterolu i trójglicerydów, tym samym przeciwdziała rozwojowi chorób serca, zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia zawału.
Chroni przed cukrzycą
Badania z 2009 roku pokazały, że cynamon przyjmowany regularnie zmniejsza znacząco poziom cukru we krwi, przeciwdziałając rozwojowi cukrzycy typu 2.
Przeciwdziała chorobom układu nerwowego
Zmniejsza stres oksydacyjny i spowalnia starzenie komórek mózgowych, czyli zapobiega rozwojowi chorób takich jak Parkinson czy Alzheimer.
Działanie uboczne cynamonu
Cynamon ma zdecydowanie więcej zalet niż wad. Przyjmowany w zbyt dużych ilościach może jednak powodować podrażnienia jamy ustnej i skóry. Nie jedz go, jeśli masz problemy z wątrobą, jesteś w ciąży lub karmisz piersią. Jeśli leczysz się na cukrzycę, zapytaj lekarza, czy możesz stosować go w swojej diecie.