3 smaczne sałatki z makaronem

Sycąca, zdrowa, pełna smaku. Sałatka z makaronem to pomysł na lunch i alternatywa dla tradycyjnego obiadu.
Makaron jest prosty do zrobienia. Ma swoje miejsce w diecie wegetariańskiej, wegańskiej, a także bezglutenowej, pod warunkiem, że powstanie z bezglutenowej mąki. Dodany do sałatki stworzy sycący posiłek. Poznaj 3 pomysły na sałatkę z makaronem.
BLT z makaronem
BLT (bacon, lettuce, tomato) to klasyczna amerykańska sałatka, idealne połączenie zdrowych warzyw i trochę mniej zdrowego boczku.
Składniki (na 12 porcji):
– 1 szklankę ulubionego majonezu
– ¼ szklanki soku z cytryny
– 2 łyżeczki cukru
– 2 łyżeczki bulionu drobiowego
– 1 opakowanie ulubionego makaronu
– 8 plastrów gotowanego i pokruszonego boczku
– 3 drobno posiekane pomidory
– ¼ szklanki posiekanej zielonej cebulki
– 4 szklanki posiekanej lub porwanej na drobne kawałki sałaty
Jak zrobić sałatkę BLT z makaronem
Ugotuj i odsącz makaron. Aby zrobić dressing, w niedużym naczyniu wymieszaj majonez, sok z cytryny, cukier i bulion. Do dużej miski dodaj makaron, boczek, pomidory i zieloną cebulkę, wszystko wymieszaj. Przed samym podaniem dodaj sałatę i dressing.
Sałatka z makaronem i krewetkami
Składniki (na 6 porcji):
– 1 opakowanie makaronu kokardki
– ¼ szklanki drobno posiekanej cebuli
– 1/3 szklanki majonezu
– 1 łyżka białego octu
– 1 łyżeczka musztardy Dijon
– 1 łyżeczka świeżego koperku
– 2 szklanki pomidorów koktajlowych przeciętych na pół
– ¾ kg ugotowanych krewetek
– sól i pieprz do smaku
Jak zrobić sałatkę z makaronem i krewetkami
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją i odsącz. W misce wymieszaj majonez, ocet, musztardę i koperek. Dodaj pomidory, krewetki i makaron. Wszystko jeszcze raz wymieszaj, potem dopraw solą i pieprzem do smaku.
Sałatka z makaronem i mięsem
Składniki (na 12 porcji)
– 1 opakowanie makaronu muszelki
– 250 gramów drobno pokrojonego salami
– 250 gramów drobno pokrojonej kiełbasy pepperoni
– 200 gramów pokrojonego w kostkę sera Asiago
– 1 pokrojona w kostkę czerwona papryka
– 1 pokrojona w kostkę zielona papryka
– 3 pokrojone w kostkę pomidory
– ¾ szklanki oliwy z oliwek
– ¼ szklanki octu balsamicznego
– 2 łyżki oregano
– 1 łyżka suszonej papryki
– 150 gramów posiekanych czarnych oliwek
– 1 łyżka startego parmezanu
– sól i pieprz do smaku
Jak robić sałatkę z makaronem i mięsem
Makaron ugotuj al dente, odsącz i przełóż do dużej miski. Dodaj salami, pepperoni, ser Asiago, czarne oliwki, zieloną i czerwoną paprykę, pomidory. Miskę przykryj i wstaw do lodówki na min. 1 godzinę. W osobnej miseczce połącz oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, oregano, parmezan. Przed podaniem polej sałatkę dressingiem i dopraw do smaku solą i pieprzem.