Kuchenne triki, które ułatwią bycie gospodynią
Proste kuchenne triki oszczędzą twój czas i nerwy. Czasem pomagają proporcje składników, czasem sposób ułożenia jedzenia, czasem soda oczyszczona. Poznaj kuchenne triki.
Gotowanie makaronu
Gotuj makaron w wodzie z odrobiną oliwy. Pamiętaj o proporcjach. 100 gramów domowego makaronu gotuj w 1 ½ litra wody, 100 gramów makaronu z opakowania zalej 1 litrem wody.
Gotowanie jajek
Do garnka z zimną wodą dodaj łyżeczkę sody oczyszczonej. Włącz ogień, włóż jajka. Kiedy woda zacznie wrzeć, przykryj garnek i zdejmij go z ognia. Poczekaj 13 minut, wyjmij jajka. Będą idealnie ugotowane i bardzo łatwe do obrania!
Odgrzewanie jedzenia
Ułóż jedzenie w kształt pierścienia, a dopiero potem włóż do kuchenki mikrofalowej. Dzięki temu wszystko będzie równomiernie podgrzane.
Smażenie ryby
Ryba nie potrzebuje więcej czasu smażenia niż 3-5 minut na każdej stronie. Dobrze, jeśli smażysz ją z kuchennym termometrem. Najlepsza temperatura wewnątrz ryby to 58-60 stopni C.
Przechowywanie sałaty
Zanim włożysz sałatę do lodówki, owiń ją w papierowy ręcznik. Pochłonie on wilgoć, która przyspiesza psucie się sałaty, i pozwoli dłużej zachować jej chrupkość.
ja kupiłam takie wkłady do lodówki na galerialucznik.pl które pomagają zachować świeżośc w lodówce też fajny gadżet.