Majonez z awokado

Majonez z awokado
Fot: Photogenica

Jest smaczny, ma piękny zielony kolor i znacznie mniej kalorii niż tradycyjny majonez.

Propozycję na majonez z awokado przedstawił m.in. portal Sweet Laurel. Jego autorka zachęca do użycia tej alternatywnej wersji majonezu, obiecując, że produkt usatysfakcjonuje nawet największych sceptyków. Majonez z awokado pasuje do sałatek, jako dip do warzyw. I chociaż owoce awokado bardzo szybko czernieją, majonez z nich możesz trzymać w lodówce nawet tydzień, bo cytryna zapobiegnie zmianie barwy!

Do majonezu z awokado (na ok. 2 szklanki) potrzebujesz:

– 3 dojrzałe awokado
– 2/3 szklanki oliwy z oliwek
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka kurkumy
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżka mleka kokosowego

Jak zrobić majonez z awokado?

Wszystkie składniki starannie zmiksuj w blenderze. Majonez przechowuj w lodówce. Będzie dobry nawet przez tydzień.

 

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *