Czy masło trzeba trzymać w lodówce?

Czy masło trzeba trzymać w lodówce?
Fot: Photogenica

Jedni boją się zostawić masło na kuchennym blacie, bo mówią, że się psuje, inni twierdzą, że nie ma nic gorszego niż masło, które jest zimne i twarde. Czy masło trzeba trzymać w lodówce?

Masło to produkt mleczny, składający się przede wszystkim z tłuszczów, co sprawia, że jest mniej podatne na bakterie i wolniej się psuje. Można je trzymać poza lodówką, ale pod warunkiem, że będzie stało w chłodnym zacienionym miejscu i zjemy je w ciągu dwóch, maksymalnie trzech dni. Najlepiej wyjmować je z lodówki 20-30 minut przed posiłkiem – to wystarczy, żeby stało się miękkie i nabrało smaku. Jeszcze wolniej psuje się masło solone (sól jest doskonałym środkiem konserwującym) i to właśnie masło możesz trzymać poza lodówką, ale najlepiej w szczelnym pojemniku. Dłużej zachowa świeżość – nawet 2 tygodnie (dane według portalu Organic Authority)! W upalne dni każde masło lepiej przechowywać w lodówce.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *