Jedz czekoladę!

Czekolada może być twoim najlepszym sojusznikiem. Wystarczy tylko, że mądrze ją wykorzystasz i wybierzesz tę właściwą.
Czekolada jest jedną z najpyszniejszych rzeczy na świecie. Syci, poprawia humor, pozytywnie wpływa na zdrowie. Ta ostatnia cecha to zasługa flawonoidów, substancji zawartych w ziarnie kakaowca. Chociaż znajdziesz je we wszystkich czekoladach, dopiero w gorzkich pokazują swoją pełną moc. Wybieraj czekolady z zawartością min. 70 procent kakao. Aby nie były gorzkie, dodaje się do nich odrobinę cukru, jednak znacznie mniej niż do czekolad mlecznych. Flawonoidy są potężnymi przeciwutleniaczami: usprawniają pracę systemu krwionośnego i wzmacniają produkcję tlenku azotu, odpowiedzialnego m.in za pracę mózgu, motorykę przewodu pokarmowego, wymianę wiadomości pomiędzy komórkami nerwowymi oraz dostarczenie składników odżywczych do tkanek.
Ciemna czekolada a budowa mięśni
Ciemna czekolada przyspiesza budowę mięśni. Pomaga systemowi krwionośnemu szybciej dostarczyć do tkanek składniki odżywcze. Przeciwdziała katabolizmowi, czyli rozpadowi tkanki mięśniowej, kiedy nie dostaje ona dostatecznej ilości składników odżywczych. Zmniejsza ból mięśni po treningu, przeciwdziała zakwasom. Epikatechiny zawarte w czekoladzie stymulują wytwarzanie folistatyny, która przyspiesza wzrost tkanek mięśniowych.
Jeszcze nie możesz się przekonać?
Gorzką czekoladę możesz jeść codziennie, bez najmniejszych wyrzutów sumienia. Jeśli trenujesz, powinnaś zjadać przynajmniej 50 gramów czekolady dziennie z zawartością kakao m.in. 70 procent. Będziesz mieć nie tylko lepszą sylwetkę – czekolada usprawni też twoje życie seksualne. Wzmocni krążenie krwi i libido. Pomoże w koncentracji. Jest niezastąpiona podczas sesji egzaminacyjnej. Poza tym przeciwdziała depresji.