Dieta bezglutenowa – zdrowa czy nie?

Dieta bezglutenowa uważana jest przez większość osób za zdrową. To nie do końca prawda. Trzeba sobie uświadomić, że znaczek przekreślonego kłosa na opakowaniu nie jest wyznacznikiem tego, że produkt zawsze warto kupić. Tym bardziej, że zapłacimy za niego kilka razy wyższą cenę niż za jego glutenowy odpowiednik. Na co trzeba uważać wybierając produkty bezglutenowe?

Dieta bezglutenowa może być zdrowa, ale pod warunkiem, że będziemy wybierać produkty świadomie. Zanim włożysz coś do koszyka, dokładnie przeczytaj skład. Można tam znaleźć wiele „niespodzianek”. Najzdrowsza dieta to taka, która nie zawiera produktów wysoko przetworzonych. Powinniśmy więc jak najwięcej posiłków, czy też samych produktów, przygotowywać własnoręcznie z bezglutenowych składników. Zakup gotowych artykułów spożywczych wiąże się z ryzykiem tego, że producent pod przykrywką przekreślonego kłosa umieścił w nich to, czego nigdy nie chcielibyśmy jeść.

Jakie „niespodzianki” czekają na Ciebie w produktach bezglutenowych?

Jest ich naprawdę wiele. Weźmy pod lupę kilka popularnych produktów, takich jak: płatki śniadaniowe, mąka czy pieczywo.

Bezglutenowe płatki śniadaniowe – ostatnio coraz częściej reklamowane w telewizji. Czy rzeczywiście są zdrowe dla nas i dla naszych dzieci? Biorąc pod uwagę to, co w nich znajdziemy, raczej nie. W większości tego typu produktów na liście składników znajdziemy cukier biały, glukozę, cukier brązowy i syrop cukrowy. Co ciekawe, często występują wszystkie razem w jednym produkcie! Czy świadomie zjadłbyś taką ilość cukru?

Mąka bezglutenowa – na półkach sklepowych znajdziemy oczywiście mąkę ryżową, sojową czy kasztanową, które naturalnie nie zawierają glutenu. Obok nich stoją też takie, które na etykietach mają napis „mąka bezglutenowa”. Co w nich znajdziemy? Glukozę, zagęszczacze, spulchniacze, dekstrozę oraz gumę guar. To najczęstsze składniki mąki bezglutenowej. Co ciekawe, za takie „smaczki” producent każde nam naprawdę słono zapłacić.

Pieczywo – tutaj jest chyba najgorzej. Jeśli ktoś faktycznie chce jeść zdrowo i bezglutenowo, to powinien zaprzyjaźnić się z maszynką do domowego wypieku pieczywa. W gotowych chlebach bezglutenowych znajdziemy bowiem cukier, skrobię, utwardzone tłuszcze roślinne, emulgatory, barwniki, konserwanty, zagęszczacze, aromaty, spulchniacze, dekstrozę, gumę guar, syrop glukozowo-fruktozowy czy glukozę. Czy z tym kojarzy się pyszne, chrupiące pieczywo, które zjadamy na śniadanie?

Dieta bezglutenowa może być zdrowa

Wystarczą te trzy produkty, aby uświadomić sobie, jak często jesteśmy wprowadzani w błąd marketingowymi przekazami. To, że produkt został oznaczony „przekreślonym kłosem” nie oznacza, że został sprawdzony pod kątem walorów odżywczych. On tylko nie zawiera glutenu. Często jednak jest pełen konserwantów. Taka żywność, która sztucznie została oczyszczona z glutenu nie może być zdrowa. Co innego produkty, które naturalnie glutenu nie zawierają. Samodzielne przygotowanie potraw jest jednak dla wielu osób zbyt kłopotliwe. Co więcej trudno jest nam również zrezygnować z produktów, do których się przyzywaliśmy i które po prostu lubimy.

Nie ulegaj modzie – zbadaj się!

Widzisz, że faktycznie czujesz się lepiej, gdy unikasz jedzenia produktów z glutenem? Zamiast ulegać lansowanej w mediach modzie na dietę bezglutenową, zrób najpierw odpowiednie badania. Przede wszystkim sprawdź, czy nie masz trwałej nietolerancji glutenu, czyli celiakii. Ustąpienie objawów po odstawieniu glutenu może na to wskazywać. Jeśli już jesteś na diecie bezglutenowej, możesz wykonać prosty test genetyczny. Jeśli nie masz genów odpowiedzialnych za celiakię, choroba prawdopodobnie nigdy u Ciebie nie wystąpi. Co to dla Ciebie oznacza? Przede wszystkim, że gluten nie niszczy Twojego organizmu, więc niewielkie jego ilości nie są dla Ciebie niebezpieczne nawet jeśli wykazujesz nadwrażliwość na gluten (to znaczy, że po zjedzeniu glutenu masz problemy gastryczne).

Jeśli z kolei masz celiakię, Twoja dieta powinna zostać uzupełniona o inne produkty lub suplementy, które pozwolą na szybszą regenerację organizmu. Musisz też uważać na to, aby w codziennej diecie nie znajdowała się nawet niewielka ilość glutenu (np. poprzez używanie innych naczyń do gotowania itp.). Dla osoby z celiakią nawet śladowe ilości tego składnika są niebezpieczne – niszczą kosmki jelitowe i powoli prowadzą do wyniszczenia całego organizmu. Pamiętaj, żeby zawsze zachować zdrowy rozsądek i być świadomym konsumentem.

Materia dzięki współpracy badaniaprenatalne.pl

Podobne wpisy

Jeden komentarz

  1. dieta to nie powinien być nasz wymysł. Posiłki powiny być odpowiednio zbilansowane i to zależy indywidualnie od organizmu. Dla mnie było oczywiste, ze jeżeli chce przejść na dietę to musze skonsultować to z dietetykiem, zwłaszcza ze siostra polecała mi już wcześniej http://centrum.polkard.pl/. Dzieki temu udało mi sie nie tylko schudnąć, ale też poprawić samopoczucie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *