Domowy pudding chia

Jest orzeźwiający i zdrowy. Mnóstwo witamin i cennych pierwiastków pudding zawdzięcza nasionom chia.
Nasiona chia zyskały sobie dużą popularność wśród fanów zdrowej kuchni. To super food, pełny kwasów omega 3, żelaza, magnezu, wapnia i przeciwutleniaczy. Chia są doskonałą podstawą pod zdrowe desery. W kontakcie z mlekiem tworzą konsystencję przypominająca budyń. Dodaj do niego orzechy i ulubione owoce – wszystko posyp cynamonem, startą czekoladą czy płatkami kokosowymi. To słodki, orzeźwiający, niskokaloryczny deser. Wymaga kilku minut pracy i sporo odpoczynku w lodówce. Pudding możesz jadać jako deser po obiedzie, ale też na śniadanie czy lekki lunch, zwłaszcza w cieplejsze dni.
Do przygotowania puddingu chia potrzebujesz:
– 2/3 szklanki nasion chia
– 1 szklanka mleczka kokosowego
– ½ łyżeczki miąższu wanilii
– 2 łyżki rodzynek, fig lub daktyli
– 1 łyżka migdałów
– 2 łyżki płatków kokosowych
– 1 szklanka wody kokosowej
– cynamon do posypania
– starta czekolada do posypania
– świeże owoce (truskawki lub banany) dla dekoracji
Jak przygotować pudding chia?
Chociaż w przepisie znajdziesz dużo składników, sam przepis jest bardzo prosty. Włóż nasiona chia i ekstrakt z wanilii do garnka, zalej mleczkiem kokosowym i wodą kokosową. Wszystko dokładnie wymieszaj, potem wstaw na całą noc do lodówki. Kilka godzin przed planowanym podaniem wyjmij garnek z lodówki. Dodaj suszone owoce i wstaw do lodówki na kolejne 20 minut. Wyjmij i dodaj migdały, jeszcze raz wszystko wymieszaj. Jeśli chcesz, dodaj świeże owoce, potem pudding rozłóż do miseczek. Każdą posyp opcjonalnie płatkami kokosa, cynamonem lub czekoladą.