Ekspresy do kawy. Jaki ekspres do kawy wybrać?

W tym artykule przedstawiamy najpopularniejsze modele ekspresów, wśród których na pewno znajdziesz sprzęt dopasowany do swoich potrzeb. Sprawdź, na co zwrócić uwagę przy wyborze ekspresu do kawy.

Oferta ekspresów ciśnieniowych to kawiarki i najprostsze ekspresy kapsułkowe (3–4 bary) oraz wysokociśnieniowe – ekspresy automatyczne, ręczne i kapsułkowe (15–18 barów). Im wyższe ciśnienie, tym i jakość przygotowanej kawy jest znacznie wyższa. Dlaczego tak się dzieje? Tajemnica ukryta jest w sposobie jej parzenia. W ekspresach ciśnieniowych przez zmielone ziarenka tłoczona jest gorąca woda pod ciśnieniem. W odróżnieniu od ekspresów przelewowych, w tych urządzeniach zastosowano odmienny system parzenia kawy i bardziej skomplikowany system pracy.

Jeśli jesteś jednym z milionów miłośników czarnego naparu, to z całą pewnością, prędzej czy później zapragniesz mieć w swoim domu profesjonalny ekspres do kawy. Do zalet jego posiadania z pewnością można uznać krótki czas i wygoda jej zaparzania oraz klimat, który temu towarzyszy. Kawa z ekspresu zdaniem wielu osób smakuje znacznie lepiej, niż ta którą parzymy samodzielnie. Ekspresy do kawy to urządzenia, które wykorzystują wodę pod bardzo dużym ciśnieniem, co jest niewątpliwie niemożliwe do uzyskania w domowych warunkach.

Ekspres przelewowy

Ekspres przelewowy to idealne rozwiązanie dla osób, które nie lubią skomplikowanych urządzeń, a obsługuje się go w bardzo prosty, intuicyjny sposób. Nasza praca ogranicza się do nalania wody do zbiornika, włożenia filtra i napełnienia go kawą oraz wciśnięcia przycisku włączającego urządzenie. Ekspres przelewowy składa się z pojemnika na wodę, elementu z filtrem i dzbanka. Warto zdecydować się na taki model, w którym dzbanek umieszczony jest na podgrzewaczu. Nasza kawa będzie wówczas trzymała odpowiednią temperaturę dopóki urządzenie będzie włączone. Jak działa urządzenia tego typu? Do pojemnika na kawę wkładamy filtr, a następnie wsypujemy odmierzoną porcję ulubionych zmielonych ziaren. Pojemnik ten występuje w wersji obrotowej, wysuwanej i podwieszonej. Wrzątek dozowany jest do pojemnika z kawą, przelewając przez filtr, skąd trafia do dzbanka. Z jego pomocą zaparzymy od 1 do 6 filiżanek naparu bez fusów. Ciekawym pomysłem są ekspresy tego typu z wbudowanym timerem, dzięki którym po przebudzeniu czekać będzie na nas świeża i gorąca kawa.

Kawiarka

Kawiarka to urządzenie najprostszy rodzaj ekspresu ciśnieniowego dedykowany dla wszystkich wielbicieli kaw smakowych oraz wygodnych rozwiązań w kuchni. Kawiarka to urządzenie o niewielkich rozmiarach, które odnajdzie się w warunkach domowych, jak i w podróży. Z jej pomocą przygotujemy napar dla jednej lub dwóch osób, ze względu na ograniczoną pojemność (od 0,1 l do 0,6 l). A do przygotowania napoju z ziaren kawy potrzebujemy ziaren o średnim stopniu zmielenia. Do wad tego rodzaju urządzenia należy długi czas zaparzania, ok 8 minut oraz konieczność każdorazowego czyszczenia czajniczka po zaparzeniu kawy. Jeśli chcemy przygotować kawę mleczną np. cappuccino czy czekolady, musimy spieniać mleko w osobnym urządzeniu do tego przeznaczonym.

Ekspres automatyczny

Jeśli pijesz dużo kawy, często przygotowujesz ten napój dla rodziny i gości oraz poza małą czarną lubisz również wersje mleczne, ten model ekspresu znajdzie zastosowanie w Twojej kuchni. Ekspresy automatyczne to profesjonalne urządzenia, przygotowujące napary wysokiej jakości, w pełni zautomatyzowanym procesie dzięki zaawansowanym rozwiązaniom technologicznym i funkcjom. Samodzielnie dobierają odpowiednie parametry parzenia kawy, takie jak: ilość wody, grubość ziaren czy temperaturę kawy. W obsłudze ekspresu drobno zmielonej należy używać kawy drobno zmielonej. Ekspres ciśnieniowy automatyczny w swojej budowie posiada specjalny ceramiczny lub stalowy młynek. Ten typ urządzeń pozwoli Ci przygotować napar ze zmielonych, jak i całych ziaren, dzięki wykorzystaniu wysokiego ciśnienia pracy – co najmniej 15 barów. Urządzenia tego typu pozwalają również przygotować puszyste cappuccino, delikatne latte z pomocą dyszy do spieniania mleka.

Ekspres kolbowy

Ekspres kolbowy zwany również ręcznym lub mechanicznym. Jeśli szukasz urządzenia prostego w obsłudze, dzięki któremu przygotujesz aromatyczne espresso, ekspres kolbowy został stworzony dla Ciebie! W odróżnieniu do popularnych ekspresów automatycznych, urządzenia te nie posiadają młynka. Jeśli chcemy codziennie cieszyć się świeżo przygotowaną kawą musimy, jednak kupić dodatkowy młynek do kawy i poświęcenie chwili na własnoręczne zmielenie ziaren. Niektóre z modeli ekspresów tego typu obsługują również specjalne saszetki z kawą.

Do ekspresów kolbowych zaleca się używać kawy drobno mielonej, którą wsypujemy do sitka znajdującego się w kolbie (portafiltrze), a następnie umieszczamy ją w urządzeniu. W zależności od głębokości sitka na kawę, za jednym razem przygotujemy jedną lub dwie filiżanki naparu. Każda kolejna kawa to konieczność opróżnienia kolby i nasypania kolejnej porcji kawy mielonej. Jeżeli chcesz otrzymać kawę mleczną możesz skorzystać z dyszy do spieniania mleka.

Ekspres kapsułkowy

Ekspres kapsułkowy to urządzenie proste w obsłudze, dla wszystkich tych, którzy cenią sobie kawy smakowe, a także chcą uniknąć opróżniania pojemnika na fusy. Jeśli zależy Ci na szybkim i łatwym przygotowaniu kawy, czekolady czy latte macchiatto dla rodziny i gości, ten model urządzenia jest dla Ciebie. Ekspresy kapsułkowe zajmują niewiele miejsca w kuchni, wyróżniają się nowoczesnym designem i mnogością kaw, które są w stanie zaparzyć. Jego główna zaleta to wygoda, gdyż wystarczy włożyć kapsułkę i nacisnąć start, by po chwili cieszyć się ulubionym napojem. Część producentów ekspresów kapsułkowych zapewnia odbiór zużytych kapsułek i ich recykling.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *