Musisz to jeść, by mieć piękną skórę

Odpowiednia dieta ma znaczenie nie tylko dla zdrowia. Źle zbilansowana niekorzystnie wpłynie także na urodę, a szczególnie na skórę, która jest często pierwszą ofiarą błędów żywieniowych. Co zatem jeść?
Oliwa z oliwek
Witamina E zawarta w oliwie wspiera regenerację skóry i chroni ją przed działaniem promieni UV. Wystarczą tylko 2 łyżki oliwy, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie na witaminę E.
Cytrusy
Pomarańcze, mandarynki, grejpfruty – nie bez powodu ekstrakty z tych owoców są składnikami wielu kosmetyków. Cytrusy zawierają przeciwutleniacze, które stymulują produkcję kolagenu, i witaminę C, która działa na skórę odmładzająco.
Pomidory
Znajdujące się w pomidorach witaminy A i E chronią przed powstawaniem zmarszczek, a likopen przed działaniem promieni UV. Witamina C doda cerze blasku.
Marchewka
Jest bogatym źródłem beta-karotenu, który poprawia koloryt skóry.
Zielona herbata
Jest silnym przeciwutleniaczem, zwalcza wolne rodniki, a tym samym hamuje procesy starzenia.
Czerwone owoce i warzywa
Truskawki, maliny, jabłka, pomidory, porzeczki i wiele innych – czerwone owoce i warzywa zawierają dużo likopenu, który chroni skórę przed niszczącym działaniem wolnych rodników. Mają też sporo witamin, które świetnie wpływają na kondycję skóry.
Ryby
Są bogatym źródłem nienasyconych kwasów omega 3, które zmniejszają zaczerwienienia i opóźniają proces starzenia się skóry.