Co najzdrowiej jeść jesienią
Jesienią warto sięgnąć po składniki i dania rozgrzewające nasz organizm. Dlatego w naszych domach powinien być imbir, goździki i inne korzenne przyprawy.
1. W jesiennym jadłospisie powinny dominować dania ciepłe. Zupy to idealny sposób na rozgrzanie organizmu. Najlepiej sprawdzą się tu rosół, krupnik, grochowa, fasolowa, barszcz. W okresie jesienno-zimowym właśnie takie „obiadowe” zupy to wspaniały pomysł.
2. Powinniśmy jadać dużo zbóż (kasza jaglana, owies, jęczmień, płatki owsiane, produkty wielozbożowe).
3. Doskonałym uzupełnieniem są warzywa korzeniowe, które długo gotowane i duszone wspaniale rozgrzewają organizm. Warzywa pożądane w zimowym jadłospisie to kapusta (biała, czerwona, brukselka), rzepa, brukiew, dynia. Na szczególną uwagę zasługują cebula, por i czosnek (ten ostatni oprócz właściwości rozgrzewających i bakteriobójczych jest bardzo mocnym afrodyzjakiem.
4. Jesienią i zimą należy jadać również więcej potraw z grochu, soczewicy i fasoli w różnych odmianach. Potrawy z roślin strączkowych powinny być przygotowane z dodatkiem rozgrzewających przypraw, ułatwiających trawienie (majeranek, tymianek, kminek, kurkuma).
5. Jako przekąskę bardzo dobrze jest w jesienno-zimowe dni sięgnąć po orzechy, słonecznik, pestki dyni i suszone owoce.
6. Korzystajmy również z olejów (najlepiej na zimno), masła, jajek, grzybów i miodu.
7. Bardzo ważne są produkty wzmacniające mikroflorę układu pokarmowego, czyli kiszone ogórki, kiszona kapusta, zakwas buraczany. Silna flora bakteryjna jest jednym z głównych filarów poziomu odporności.
8. Rozgrzewająco działają różne ciepłe napoje, jak: herbaty, kawy, kakao czy mleko. Do rozgrzewających, niezawodnych przypraw należą; cynamon, imbir, goździki, co zawdzięczają to dużej zawartości olejków eterycznych. Herbatki i kompoty z takimi dodatkami mogą zdziałać cuda.
9. Warto również pamiętać, że mleko, kawa, herbata, kakao i czekolada wyśmienicie smakują, kiedy dodać do nich odrobinę koniaku, brandy, wódki, whisky czy likieru. Dodatek alkoholu wzmaga rozgrzewające działanie napoju, a teina lub kofeina (zawarte w herbacie i kawie) mają działanie orzeźwiające. Zimową porą chętnie pijemy także herbatę z ciemnym rumem (dawniej stosowano głównie arak). Jeżeli dodamy do takiej herbaty jeszcze cukier, miód, albo sok z owoców o wyraźnym smaku i aromacie oraz przyprawy korzenne i ziołowe, to na pewno żadna choroba podczas zimowych zawieruch nas nie dopadnie. Gorący grzaniec ma tę cudowną zaletę, że wyśmienicie smakuje, ale jest także skuteczny w walce z przeziębieniami i co najważniejsze – poprawia nastrój i działa antydepresyjnie.
10. Doskonałą metodą na zwalczenie „jesiennych dolegliwości” mogą okazać się nalewki. Najlepiej, gdy przygotowywane są na podstawie domowej receptury. Nalewka z liści aloesu doskonale wpływa na naszą odporność, zwalcza stany zapalne, pomaga przy kłopotach z trawieniem, a „malinówka” pomaga przy przeziębieniu i działa przeciwgorączkowo, zaś nawleka z brzozy łagodzi bóle reumatyczne, poprawia przemianę materii, oczyszcza krew.
Szczepienie na grypę czy przyjmowanie suplementów witaminowych nie zabezpiecza przed chorowaniem. Nie istnieje bowiem żaden „środek cud”, który wystarczy połknąć, by być zawsze w dobrej formie. Aby cieszyć się pełnią zdrowia, potrzebny jest regularny, zdrowy tryb życia oraz zrównoważone odżywianie. Nasz organizm zawsze dąży do osiągnięcia stanu równowagi, dlatego niezwykle ważne jest, by go wspierać.
Tekst Marta Dudzińska