Dlaczego kawa jest zdrowa i z czym ją pić

Zapewne nieraz słyszeliście opinię, że kawa jest niezdrowa. To nieprawda, choć jest jeden warunek, by kawa pozytywnie wpływała na zdrowie. Trzeba pić ją z umiarem.

Kawa działa pobudzająco, gdyż kofeina po dotarciu do mózgu blokuje receptory przekazujące informacje o potrzebie snu, dlatego też znika zmęczenie. Zwiększa także koncentrację oraz przedłuża zdolność do długotrwałego wysiłku poprzez poprawę krążenia krwi – także w mózgu! Z tego też powodu zalecana jest kierowcom pokonującym długie trasy samochodem, szczególnie nocą.

Zawarta w kawie kofeina przyśpiesza akcje serca i podnosi ciśnienie krwi, ale tylko na krótko. Rozszerza naczynia krwionośne oskrzeli, dzięki czemu organizm jest lepiej dotleniony. Zalecana jest osobom chorym na astmę oraz z przewlekłym zapaleniem oskrzeli.

Picie kawy z ekspresu zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów wątroby, wpływa na to zawarty w kawie kwas chlorogenowy, który jest silnym przeciwutleniaczem. Dodatkowo kofeina ma działanie ochronne na miąższ wątroby.

Kawa jest także dobra dla alergików, ma działanie zmniejszające wydzielanie histaminy przez organizm. Kofeina zawarta w kawie zapobiega oraz zmniejsza skutki ataków alergii.

Wszystkie te pozytywne aspekty obserwowane są oczywiście przy umiarkowanym spożyciu tego napoju. Co to znaczy umiarkowany? Przyjmuje się, że umiarkowane spożycie to 100-500 mg kofeiny na dzień (1 do 4 filiżanek).

Z czym kawa smakuje najlepiej? Są pewne klasyczne dodatki doskonale komponujące się z kawą. Wszystko zależy od naszego gustu, a także od nastroju.

Dodatki do kawy

1) Cukier – preferowany jest ten podawany w kryształkach ponieważ łatwo się rozpuszcza i nie niszczy tak pożądanej cremy. Niektórzy znawcy twierdzą że cukier trzcinowy doskonale wydobywa głębię smaku kawy, inni natomiast, że ma on za duży wpływ na smak samej kawy.

2) Bita śmietana ma swoje miejsce szczególnie przy napojach kawowych chociaż można ją podawać do klasycznego espresso np. Espresso Con Panna.

3) Alkohole do kawy – tradycyjnym alkoholem do kawy jest brandy, grappa, amaretto, koniak, rum różnego i rodzaju likiery.

4) Syropy – znajdziemy produkty francuskie, włoskie a nawet amerykańskie. Swoją obecność zaznaczają też rodzime firmy. Podobną kategorię stanowią sosy do kawy. Różnią się od syropu tym, że zmieniają konsystencję naparu na bardziej kremową. Przeważnie występują z aromatem czekoladowym lub karmelowym.

5) Przyprawy – typowe: cynamon, kardamon, pieprz, goździki, chili doskonale komponują się z mocnym aromatycznym naparem. Czarna, mocna aż gęsta, słodka i aromatyczna kawa z przyprawami jest idealnym napojem na chłodny jesienny dzień. Rozgrzewa, pobudza, poprawia humor.

Tekst Marta Dudzińska

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *