Sałatka z wodorostów
Kuchnia japońska należy to najbardziej zdrowych na świecie. Nie bez powodu. Pełna jest wodorostów.
Wodorosty dostaniesz w sklepach z azjatycką żywnością lub w większych supermarketach. Wodorosty wakame wystarczy zalać wodą i doprawić, aby uzyskać pyszną, zdrową sałatkę, pełną błonnika, minerałów (np.: żelaza) i witamin. Jedna porcja (ok. 1 szklanka) wodorostów ma więcej witaminy C niż pomarańcza. Wbrew obawom niektórych osób, odpowiednio doprawione są też przepyszne.
Przepis na sałatkę z wodorostów
Składniki:
– 30 gramów wodorostów
– 1 łyżka octu ryżowego
– 1 łyżka oleju sezamowego
– 1 łyżka sosu sojowego
– 1 łyżka cukru
– ½ łyżeczki soli
– ½ łyżka soku z imbiru
– 1 łyżka ziaren sezamu
– 1 posiekana cebula dymka
Jak przygotować sałatkę z wodorostów:
Przełóż wodorosty do dużej miski i zalej zimną wodą. Jeśli lubisz chrupiącą konsystencję, zostaw je w wodzie na 5 minut, jeśli wolisz bardziej miękkie, poczekaj 10 minut. W tym samym czasie przygotuj dressing. W misce połącz ze sobą ocet ryżowy, olej sezamowy, sos sojowy, cukier, sól i sok imbirowy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Wodorosty odsącz, ręcznie wyciskając z nich nadmiar wody, i włóż do miski. Polej je dressingiem i jeszcze raz wymieszaj. Sałatkę możesz posypać posiekaną dymką lub ziarnami sezamu.