Jedz śliwki, będziesz piękna

Śliwka wyróżnia się niezwykłym bogactwem witamin i minerałów, które znajdziemy nie tylko w świeżych, ale i suszonych owocach. Liczba odmian śliwek sięga 6 tysięcy. Jest w czym wybierać. I całe szczęście, bo warto jeść śliwki.

W Polsce najbardziej popularne są lekko wydłużone fioletowe węgierki, ale równie chętnie spożywamy słodsze żółte lub zielone renklody, a na przetwory przeznaczamy niewielkie mirabelki.

DLACZEGO WARTO JEŚĆ ŚLIWKI?

1. Owoc ten zawiera pokaźną liczbę różnorodnych składników, które dbają o nasze zdrowie i urodę – witaminy A, C, E, B6, K, polifenole (między innymi kwas chlorogenowy), potas, wapń, żelazo, fosfor, magnez,.

2. Śliwki działają korzystnie na trawienie. Zapobiegają zaparciom – dzięki zawartości pektyn (rodzaj błonnika) śliwki pobudzają perystaltykę jelit oraz „wymiatają” zalegające w nich resztki pokarmu i produkty przemiany materii, przez co też zmniejszają zagrożenie chorobą nowotworową jelita grubego. Najbardziej wartościowe pod tym względem są węgierki i renklody.

3. Dieta obfitująca w śliwki wpływa antynowotworowo oraz przeciwmiażdżycowo hamując wchłanianie cholesterolu.

4. Dzięki zawartości magnezu i witaminy B6 śliwki korzystnie oddziałują na układ nerwowy.

5. Owoce te pomagają łagodzić napięcia emocjonalne i nerwowe. Zawarta w nich niacyna (witamina PP) sprzyja podejmowaniu decyzji i zachowaniu jasnego umysłu. Jednocześnie zapobiega występowaniu stanów depresyjnych. Śliwki zawierają duże ilości tiaminy (witaminy B1), która jest odpowiedzialna za dobry nastrój, sprawność intelektualną i przyswajanie wiedzy.

6. Śliwki powinny docenić kobiety zmagające się z pękającymi naczynkami, owoce te bowiem zawierają znaczną ilość witaminy K, która reguluje proces krzepnięcia krwi oraz witaminy C, uszczelniającej naczynia krwionośne.

7. Szczególnie ważne dla kobiet, jest to że śliwki spowalniają też proces starzenia się skóry – zawarte w śliwkach przeciwutleniacze opóźniają proces starzenia się, a więc i powstawania zmarszczek.

8. Działanie antyoksydacyjne wzmagają w śliwkach, szczególnie w ich ciemnych odmianach, polifenole, w tym katechiny i kwas chlorogenowy. Dzięki tym związkom dieta obfitująca w śliwki wpływa antynowotworowo oraz przeciwmiażdżycowo.

9. Śliwki są dobrym źródłem miedzi, która (w odpowiednich dawkach) chroni serce i zapobiega chorobom układu krążenia.

10. Dzięki obecności błonnika zapewniają również uczucie sytości na długo, a nawet, jak twierdzą niektórzy naukowcy, przyspieszają odchudzanie. Są zdrowym zamiennikiem słodyczy i fajną przekąską.

Ze względu na bogactwo składników odżywczych śliwek nie powinno zabraknąć w zdrowej diecie. Zarówno suszone jak i świeże owoce są nieocenione. Śliwki są niezwykle zdrowe i smaczne, mają szerokie zastosowanie w kuchni. Można robić z nich dżemy, powidła, kompoty, konfitury. Są doskonałym dodatkiem zarówno do ciast jak i wędlin i mięs.

Tekst Marta Dudzińska

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *