Śródziemnomorskie klimaty: grecka sałatka penne z Kaparami OLE!
Podczas upałów większość z nas nie jada zbyt obficie. Gdy zbliża się pora lunchu, szukamy lekkiego posiłku, który da nam siłę na resztę dnia. Idealnym rozwiązaniem na szybki i zdrowy posiłek w środku gorącego letniego dnia są zazwyczaj lekkie sałatki – oto najlepsza z nich.
Greckie smaki doskonale wpisują się w okres wakacyjny – kęs wyśmienitej greckiej sałatki penne z Kaparami OLE! jest jak zanurzenie się w lazurowym basenie Morza Śródziemnego. Przepis jest prosty i praktyczny, w sam raz na szybki lunch lub lekką kolację. Będziesz potrzebować:
-
250 dag pełnoziarnistego makaronu penne
-
2 dojrzałe pomidory średniej wielkości
-
3 łyżki osuszonych kaparów ze słoiczka OLE!
-
2 łyżki przepołowionych oliwek
-
1/4 szklanki oleju z oliwek Extra virgin
-
1 łyżkę octu balsamicznego
-
2 rozgniecione ząbki czosnku
-
1/2 łyżeczki oregano
-
sól i pieprz
-
1/4 szklanki sera feta
-
świeżą bazylię
Ugotuj makaron penne al dente, osusz i pozostaw do ostygnięcia. Do pojemnika z zamknięciem wlej oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, dodaj oregano, sól i pieprz, wstrząśnij by składniki się połączyły. Do średniej miski włóż drobno pokrojone pomidory, kapary i oliwki, zalej je dressingiem. Pozostaw warzywa na 15 minut, aby nabrały większego aromatu. Zawartość miski wymieszaj z makaronem penne, dodaj liście bazylii i skruszony ser feta. Możesz doprawić sałatkę większą ilością soli i pieprzu do smaku.
Twoja grecka sałatka z Kaparami OLE! jest już gotowa do podania! Ten przepis doskonale odnajdzie się podczas wieczoru w stylu greckim. Czemu nie zaprosić przyjaciół na oryginalne przyjęcie, którego z pewnością nie zapomną? Postaw na stole greckie wino, włącz grecką muzykę, a dom udekoruj w biało-niebieskich barwach. Z Kaparami OLE! zwyczajna kolacja może przeobrazić się w ucztę dla wyobraźni i podniebienia.
Kapary OLE!/ pojemność 212 ml
www.wole-ole.pl
