20 powodów, dla których warto jeść czereśnie

Apetycznie wyglądają i rewelacyjnie smakują, są bardzo orzeźwiające i posiadają właściwości lecznicze. Czereśnie należą do najbardziej wartościowych owoców. Pozytywnie wpływają na nasze zdrowie i wygląd, a nawet pomagają leczyć niektóre dolegliwości.

Polskie słowo czereśnia wywodzi się od oryginalnej, łacińskiej nazwy tego owocu, który brzmi xerasa. Owoce przywędrowały do nas z rejonów Morza Czarnego – Bałkanów, Kaukazu i Azji Mniejszej. Dokładnie jednak nie wiadomo gdzie i kto pierwszy odkrył walory tego owocu. Wiadomo natomiast dzięki licznym odkryciom archeologicznym, że już Etruskowie sadzili drzewa czereśniowe i zajadali się ich owocami.

Chociaż w 80 procentach składają się z wody, to pozostałe 20 procent wypełniają witaminy i składniki mineralne. Tylko 100 g zawiera aż 222 mg potasu, znajdziemy tu także witaminy z grupy B (przede wszystkim witamina B5), kwasy owocowe wraz z witaminami A i C. Dzięki obecności bioflawonoidów czereśnie, zwłaszcza czerwone, są zaliczane do świetnych przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki. Porcja czereśni dostarcza nam też wapnia, żelaza i dużej dawki jodu (330 mg w 100 g), którego te smaczne owoce mają więcej niż dorsz i wiele innych ryb morskich. Ogonki czereśni mają mnóstwo garbników, olejków lotnych, kwasów organicznych i taniny.

Dlaczego warto jeść czereśnie:

1. Wspomagają leczenie artretyzmu. Artretyzm dotyka osób z niedoborem witaminy B5, który czereśnia jest w stanie uzupełnić.

2. Oczyszczają organizm z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. Idealnie regulują pracę żołądka, usuwają fermentację gnilną, usuwają zalegające toksyny z organizmu i regulują poziom płynów.

3. Działają na organizm oczyszczająco i odtruwająco, a jednocześnie poprawiają stan i wygląd skóry. Kuracje czereśniowe odtruwają nie tylko jelita, lecz także żyły, tętnice i stawy ze złogów.

4. Wzmagają produkcję hormonów tarczycy, m.in. regulujących przemianę materii.

5. Korzystnie wypływają na obniżenie się stężenia kwasu moczowego w organizmie. Polecane są osobom z dną moczanową i tym, którzy chcą się jej ustrzec.

6. Wpływają łagodząco na wszelkie stany zapalne w organizmie. Garbniki hamują procesy zapalne w śluzówkach dróg pokarmowych.

7. Pomagają w reumatoidalnym zapaleniu stawów.

8. Usuwają z organizmu nadmiar soli i dlatego dobroczynnie wpływają na serce, nerki oraz stawy.

9. Są zasadotwórcze i odkwaszają organizm, doprowadzając go do równowagi kwasowo zasadowej.

10. Regulują apetyt. Warto podawać je dzieciom, które „marudzą” przy jedzeniu, gdyż gwarantują one dobre trawienie i pośrednio pobudzają do większego łaknienia.

11. Kuracja czereśniowa wpływa na utratę wagi, nie zmniejszając przy tym wydolności organizmu. Czereśnie są niskokaloryczne, 100 g owoców to tylko około 50-60 kcal.

12. Usprawniają perystaltykę jelit i przyspieszają tempo trawienia, a także przyspieszają usuwanie produktów przemiany materii, zmniejszają zaparcia i działają lekko przeczyszczająco.

13. Oddziałują korzystnie na stany zapalne dróg moczowych i żółciowych, jak również przy kamieniach i piasku w nerkach oraz pęcherzu moczowym.

14. Poprawiają krążenie, pomagają przy dolegliwościach serca i wątroby. Odmiany czerwone szczególnie wskazane są dla osób cierpiących na nadciśnienie.

15. Mają doskonały wpływ na wzrok – wzmacniając naczynia krwionośne gałki ocznej, a także stymulując wydzielanie rodopsyny – substancji odpowiedzialnej za lepsze widzenie po zmroku.

16. Mają właściwości pobudzające wzrost cebulek włosowych.

17. Dzięki obecności bioflawonoidów spowalniają procesy starzenia się skóry, a cera staje się wyraźnie młodsza i świetlista. Światowi dietetycy donoszą, że wystarczy przez miesiąc jeść zaledwie dwie porcje czereśni (każda po ok. 25 dag), żeby zauważyć ich korzystny wpływ na urodę.

18. Są bezpieczne dla osób z cukrzycą, ponieważ mają niski indeks glikemiczny.

19. Odgrywają istotną rolę w procesie tworzenia się tkanki kostnej, zębów oraz są czynnikami wpływającymi krwiotwórczo, co ma szczególne znaczenie dla kobiet w ciąży i małych dzieci.

20. Dodają energii osobom słabym i wyczerpanym.

Tekst Marta Dudzińska

 

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *