6 zalet kawy
Picie kawy to poranny rytuał dla milionów ludzi na całym świecie. Pozwala się rozbudzić, ale ma też więcej zalet.
Zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2
Według badań The American Chemical Society, osoby, które piją więcej niż cztery kubki kawy bez cukru każdego dnia, zmniejszają ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 nawet o 50 procent! To ryzyko spada o 7 procent z każdym kolejnym kubkiem.
Zwiększa produkcję neuroprzekaźników mózgu
Kawa stymuluje produkcję serotoniny, dopaminy i noradrenaliny. To substancje, które regulują funkcje kognitywne mózgu, są też odpowiedzialne za ogólne dobre samopoczucie. Specjaliści szacują, że picie 2-4 kubków kawy dziennie zmniejsza ryzyko samobójstwa.
Zmniejsza ryzyko wystąpienia raka mózgu
Badania przeprowadzone przez naukowców z uniwersytetu Harvard postawiły tezę, że kobiety pijące 3 kubki kawy dziennie zapadają na raka skóry 3 razy rzadziej niż te, które nie piją w ogóle kawy.
Pomaga podejmować mądrzejsze decyzje
Kawa nie tylko pomoże ci się obudzić, wyostrzy także wszystkie zmysły, pomoże podjąć lepsze, bardziej świadome decyzje. Badania uniwersytetu South Florida i uniwersytetu Miami dowiodły, że picie kawyzmniejsza ryzyko i opóźnia objawy Alzheimera.
Pomoże zmniejszyć stres
Według uniwersytetu w Seulu, stres pomaga rozładować już samo wąchanie kawy. Nawet jeśli jej nie pijesz, postaw na biurku talerzyk z ziarnami kawy.
Poprawia humor
Przeciwutleniacze w kawie sprawią, że poczujesz się lepiej, a zmartwienia zejdą na drugi plan. Wiele badań dowodzi, że osoby pijące kawę są mniej narażone na depresję.