Dlaczego brakuje ci magnezu

Wszechobecny stres, wzrastająca ilość metali ciężkich w otaczającym nas środowisku, namiętne jedzenie dań przetwarzanych termicznie – oto nasza codzienna rzeczywistość. Okazuje się, że ma to niebagatelny wpływ na poziom jednego z najważniejszych makroelementów w ludzkim organizmie jakim jest magnez.

Magnez bez przesady można nazwać biopierwiastkiem życia: jest aktywatorem ponad 300 enzymów niezbędnych w procesach życiowych, stoi na straży systemu immunologicznego i wydolności systemu nerwowego, kostnego, trawiennego oraz krążenia, bierze udział w syntezie kwasów tłuszczowych, zapobiega poronieniom oraz gwarantuje zdrowe potomstwo. Magnez odpręża i uspokaja, odmładza, zmniejsza ciśnienie krwi i znosi arytmię serca.

Oto 10 głównych czynników wpływających na niedobór magnezu u Polaków:

1. Zbyt mała podaż w pożywieniu. Polskie gleby, w 60% kwaśne, są stosunkowo ubogie w magnez, stąd niskie stężenie magnezu w tkankach roślin i zwierząt, także wypierane przez pierwiastki toksyczne w glebie, jak ołów, rtęć, arsen czy kadm.

2. Wysokie poziomy ołowiu z powodu rosnącego skażenia wody, żywności i powietrza. Przy wysokich poziomach ołowiu spada w osoczu ilość magnezu.

3. Zbyt mała ilość jedzonych produktów roślinnych w stanie surowym, gdzie magnez występuje w stanie niezmienionym. Zbyt duża ilość pokarmów gotowanych, w których pod wpływem wysokiej temperatury dochodzi do reakcji chemicznych, prowadzących do powstania trudno rozpuszczalnych związków magnezu, co powoduje nieprzyswajalność magnezu.

4. Zbyt duże spożycie wypłukujących magnez z ustroju napojów: kawy, herbaty, napojów gazowanych z kwasem fosforowym (napoje typu cola czy energetyzujące) jak również spożywanie alkoholu lub środków odurzających.

5. Zbyt duże spożycie sacharozy. Jeśli żywność zawiera sacharozę, to tym większe są straty drogocennego magnezu. Na każdą molekułę cukru nasz organizm potrzebuje aż 54 molekuły magnezu, aby ją strawić. Dlatego na niedobory magnezu łatwiej zapadają osoby uwielbiające słodycze.

6. Tradycyjna dieta bogata w nasycone kwasy tłuszczowe (tłuste mięsa i wędliny, tłusty nabiał, zabielacze do kawy, lody itd.), tworzą z magnezem trwałe związki chemiczne uniemożliwiające połączenie jonu magnezowego z aminokwasami i jego transfer do krwiobiegu.

7. Nacisk kładziony przez lekarzy, dietetyków i mass media na podaż wapnia i białka. Wapń jest antagonistą magnezu. Zbyt duża ilość wapnia w pożywieniu nie tylko powoduje niekorzystny bilans magnezu, ale także sprzyja powstawaniu zwapnień w organizmie. Duża podaż białek zwiększa natomiast zapotrzebowanie organizmu na magnez.

8. „Moda na błonnik” w postaci otrębów i pełnoziarnistych produktów zbożowych. Włókna spożywcze w nich zawarte zwiększają szybkość pasażu jelitowego pomagając pozbyć się zaparć, ale też i przechwytują minerały, zmniejszając ich wchłanianie. Produkty takie jak otręby czy pełne ziarno aczkolwiek bogate w magnez posiadają też związki kwasu fitynowego zaburzającego przyswajanie zawartego w nich magnezu.

9. Popularność stosowania pewnych farmaceutyków: antybiotyków, cytostatyków, anabolików, leków nasennych, uspokajających i psychotropowych oraz doustnych środków antykoncepcyjnych i zastępczej kuracji hormonalnej. Długotrwałe przyjmowanie tych specyfików powoduje zbyt niski poziom magnezu w organizmie.

10. Stresotwórcze warunki dzisiejszego życia: szybie tempo, mass media atakujące nas polityką, katastrofami, agresją i zbrodniami, jedzenie w pośpiechu, problemy finansowe i zdrowotne, zakwaszona atmosfera w pracy lub w domu itd.

Sprawdź czy nie masz przypadkiem za mało magnezu. Popularne i powszechnie znane sygnały typu drganie powieki czy nerwowość nie wyczerpują bowiem tematu. Inne objawy niedoboru to: nadpobudliwość nerwowa, zawroty głowy, omdlenia, skurcze mięśni, bóle kręgosłupa, u kobiet objawy ginekologiczne, dolegliwości związane z menopauzą, objawy alergiczne, objawy kostne i stawowe, anemia, zaparcia, słabe łamiące się paznokcie i wypadające włosy, fluoroza.

Tekst Marta Dudzińska

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *