10 faktów na temat miodu

Miód wzmacnia serce, koi nerwy, ożywia mózg, goi rany, ma właściwości antybakteryjne i świetnie sprawdza się jako kosmetyk. Warto go jeść. Sprawdź, jakie jeszcze wartości odżywcze i lecznicze ma miód.

1. Miód zawiera duże ilości mikroelementów: potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, molibden, mangan i kobalt oraz witamin: A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, pantotenowy i biotynę. Skład miodu jest uzależniony od rodzaju i gatunku roślin, z których pszczoły zbierają nektar lub spadź.

2. Krystalizacja miodu to nie wada. Im więcej glukozy jest w miodzie, tym proces ten następuje szybciej (np. miód rzepakowy), im więcej fruktozy, tym dłużej miód pozostaje w stanie płynnym (np. miód akacjowy).

3. Miód ma właściwości bakteriobójcze, a dzięki zawartości witamin z grupy B, potasu, magnezu i żelaza wpływa korzystnie na poprawę odporności. Może również wzmocnić nasz organizm w walce z katarem i stanami grypowymi.

4. Stosowany jest chętnie w niewydolności serca, miażdżycy tętnic, chorobie niedokrwiennej serca, nadciśnieniu tętniczym i innych schorzeniach sercowo-naczyniowych. Za najodpowiedniejszy do tych celów uznano miód nektarowy rozpuszczony w ciepłej wodzie. Poleca się także picie ziół z miodem.

5. Ma właściwości odprężające i uspokajające. Ze względu na dużą zawartość magnezu zaleca się spożywanie przy stanach wyczerpania nerwowego zwłaszcza miodu gryczanego.

6. Przyśpiesza regenerację błon śluzowych żołądka, przez co zapobiega chorobom wrzodowym żołądka i dwunastnicy, wspomaga trawienie. Właściwości miodu akacjowego wykorzystywane są też przy schorzeniach nerek i dróg moczowych.

7. Działa bardzo dobrze na skórę poprawia on gładkość i nawilżenie, jest bardzo delikatny więc sprawdza się przy każdej skórze. Działa odżywczo i przyśpiesza gojenie się naskórka, nawilża i wzmacnia. Maseczki miodowe działają oczyszczająco, zmiękczająco i leczniczo, a także zapobiegają powstawaniu zmarszczek.

8. Zawarta w miodzie fruktoza neutralizuje skutki picia alkoholu. Następnego dnia warto w dwóch porcjach zjeść w sumie 200 gramów miodu.

9. W sklepowych słodyczach, płatkach, ciastkach czy chlebie zazwyczaj jest obecny miód, ale w postaci przemysłowej lub miód sztuczny – nie ma on niestety właściwości zdrowotnych. Kupując miód w sklepie najlepiej szukać miodów pochodzących z jednego kraju np. z Polski. Mieszanka miodów np. „pochodzących z państw członkowskich UE lub spoza” to zazwyczaj podgrzewany miód pozbawiony właściwości leczniczych.

10. Do najsławniejszych na świecie należą miody tymiankowe, pochodzące ze wzgórz w Grecji. W Polsce najczęściej kupowany jest miód lipowy.

Poszczególne odmiany miodu mają odmienne właściwości:

Wielokwiatowy – wzmacnia odporność, a także dodaje energii i witalności; doskonały na przeziębienie, wykorzystywany w leczeniu alergii, kataru siennego i chorobach serca;

Akacjowy – doskonały dla diabetyków, polecany przy schorzeniach układu pokarmowego;

Lipowy – stosowany przy objawach grypy, przewlekłych przeziębieniach i kaszlu, działa uspokajająco, wykrztuśnie i nasennie;

Rzepakowy – nieoceniony przy chorobie dróg żółciowych i miażdżycy, wzmacnia mięsień sercowy, leczy także niewydolność krążenia;

Gryczany – posiada właściwości antybiotyczne i uzupełnia niedobory żelaza., stosowany przy zapaleniu nerek oraz nadciśnieniu;

Spadziowy – wykorzystywany do celów leczniczych, w przypadku chorób dróg oddechowych, zapaleniach płuc, cukrzycy, astmie, katarze;

Wrzosowy – stosowany przy schorzeniach dróg moczowych i prostaty, ale także w leczeniu zapalenia gardła;

Miód to jeden z najstarszych naturalnych produktów spożywczych na świecie. Do dziś wykorzystuje się go w kuchniach całego świata do wyrobu słodyczy, sosów, marynat lub jako dodatek do mięs, a także jako składnik wielu napojów alkoholowych, takich jak grzaniec czy krupnik. Potrafi nie tylko uatrakcyjnić smak sałatek, chłodników, deserów i napojów, ale także uzupełnić ich wartość odżywczą. 1 łyżeczka miodu to równowartość 2 łyżeczek cukru.

Tekst Marta Dudzińska

Podobne wpisy

3 komentarze

  1. Artykuł ciekawy, ale i miejscami zastanawiający… np.: „Mieszanka miodów np. „pochodzących z państw członkowskich UE lub spoza” to zazwyczaj podgrzewany miód pozbawiony właściwości leczniczych.” – skąd autorka ma taką informację?

  2. Od redakcji: Bardzo dziękujemy za przeczytanie artykułu. Jeśli wymieniony fragment wzbudził Państwa wątpliwość, czy możemy poznać Państwa opinię na ten temat?

  3. Ponieważ samo zdanie „pochodzących z państw członkowskich UE lub spoza” budzi wszelkie wątpliwości (dodatkowo informuje o tym skrajnie niska cena). Osoby z branży dokładnie wiedzą, że chodzi o miód chiński, który aby zmieszać z czymkolwiek i w jakichkolwiek proporcjach musi być w formie płynnej czyli poddany obróbce termicznej (o ile sprowadzony miód w kontenerze w ogóle ma zamiar krystalizować). Dlatego stanę tutaj w obronie autorki tekstu i w obronie naszego rodzimego polskiego miodu – czy aby nie taka jest intencja waszego portalu pszczelarskiego? 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *